2009. március 1., vasárnap

New York City története

Sziasztok!
Mielőtt kimegyek, gondoltam írok pár bejegyzést New Yorkról. Ez az első rész, amiben a város rövid történetét ismerhetitek meg!

New York (hivatalos nevén City of New York) az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa. Az országon belül és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb politikai, üzleti és kulturális központ. Több szigeten és félszigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján. Területe 800 km2 , lakossága 8,158,000 fő. (Az USA tagállamai)

New York államban található, a tőle való megkülönböztetés céljából hívják New York Citynek, illetve közkedvelt elnevezése a Big Apple (Nagy Alma) is.

(New York állam - a kinagyított pici rózsaszín rész New York City)

Története
Az európai telepesek érkezése előtt a mai New York körüli területeket a lenape indiánok lakták. 1524-ben Giovanni de Verrazzano volt az első európai, aki kikötött a mai város helyén. Őt Henry Hudson követte 1609-ben. Hudson expedíciója után egy holland szőrmekereskedési állomás jött létre Manhattan déli csücskén, Új-Amszterdam néven. Ugyanebben az évben történt, hogy Peter Minuit egész Manhattant és a mai Staten Islandet megvette az algonkinoktól néhány árucikkért.
1664-ben egy angol flotta harc nélkül elfogalata a várost, mely angol kézen is maradt. A várost ekkor nevezték át New Yorkra, az angliai York hercegének, Jakabnak (James) tiszteletére. Miután 1685-ben II. Jakab néven trónra került, New York királyi birtok lett.
Az amerikai függetlenségi háborúban a brooklyni csatában a város jó része leégett és brit megszállás alá került 1783-ig. Ekkor tért vissza George Washington a városba, és vonultak ki az utolsó brit csapatok az Államok területéről (Evacuation Day). Később a Wall Streeten található Federal Hallban zajlott Washington elnöki beiktatása. New York 1790-ig az USA fővárosa volt.
A 19. század folyamán egyre több bevándorló érkezett és a város lakosságának összetétele jelentősen átalakult. New York állam törvényhozása 1811-ben elfogadta a város bővítésének tervét, melynek alapján a 14. utcától a sziget északi részén lévő Washington Heightsig négyzetrácsos szerkezetű utcahálózatot alakítottak ki.
(New York Willamsburg felől, 1848-ban)

Az amerikai polgárháborút követően az európai bevándorlók száma jelentős növekedésnek indult, ekkor lett New York az Újvilágba érkezők első megállója, akiket 1886-tól már a Szabadság-szobor fogadott.
1874-ben illetve 1895-ben Westchester megye déli részét (azaz Bronxot) New York megyéhez csatolták (vagyis az addig csak Manhattanből álló New York városához). 1898-ban alakult meg a Greater New York (Nagy-New York) önkormányzata, miután Manhattanhez és Bronxhoz további három kerületet kapcsoltak. Az új területeken lévő önkormányzatok megszűntek; így például Brooklyn városa – melyet 1883-tól a Brooklyn híd kötött össze a szigettel.
A 20.század első felében a város világviszonylatban is fontos ipari, kereskedelmi és távközlési központtá fejlődött. Az első metrotársaság 1904-ben jött létre és az 1930-as években épült fel számos, a város képét napjainkban is meghatározó, és akkoriban a világ legmagasabb épületei közé tartozó felhőkarcoló.
A II. világháború után a rohamosan növekvő gazdaság és az általa, valamint a bevándorlók és a visszatérő katonák által okozott népességnövekedés új területek beépítését tette szükségessé, főleg Kelet-Queensben.

(Manhattan déli része 1942-ben)

Sok más amerikai városhoz hasonlóan New York is szenvedett az 1960-as évek recessziójától, 1975-ben az önkormányzat a csőd szélére jutott. Az 1980-as években a Wall Street újjászületésével New York ismét a világ egyik pénzügyi központjává vált. A 90-es években a bűnözési statisztikák nagy mértékben javultak és nemcsak külföldről, de az országból is sok itt letelepedni szándékozó érkezett.
A 2001. szeptember 11. World Trade Center elleni terrortámadás közel 3000 áldozatot követelt. A területen 2011-re tervezik felépíteni a világ 2. legmagasabb felhőkarcolóját, a Freedom Towert (Szabadság-torony). 2009-ben ünnepli New York a 400. szülinapját egész éves történelmi, kulturális és szabadtéri programsorozattal!

(Dél-Manhattan napjainkban)

A legközelebbi részben New York városrészeit ismerhetitek meg :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy ezt megírtad :) El sem tudod képzelni mennyit segítettél nekem ezzel! Ha bárhol máshol jársz arról is csinálhatnál blogokat. Mégyegyszer köszönön szépen :)

    VálaszTörlés